Hoe kun je geld verdienen met CFD beleggen?

Welkom bij hoofdstuk 3 van de cursus online beleggen. In het vorige hoofdstuk hebben we twee manieren van beleggen met elkaar vergeleken. In dit hoofdstuk wordt aan de hand van een voorbeeld uitgelegd hoe geld verdienen met CFD beleggen mogelijk is.

 

3.1 Beleggen met een strategie

Achter elke succesvolle belegger schuilt een strategie. Het in onverstandig om te gaan beleggen zonder een goede keuze te maken waarop u nu daadwerkelijk gaat beleggen? Het hebben van een strategie klinkt ingewikkeld, maar dat is niet zo.

Een goede strategie komt vaak met ervaring. Maar ook voor beginners zijn er zeker strategieën die interessant zijn om te ontdekken. Hieronder leggen wij de meest gebruikte en populairste strategieën aan u uit. Belangrijk om te weten: er is geen goede of foute strategie. Bepaal dus een methode die bij jou past en pas die vervolgens toe door te oefenen.

3.1.1 De Fundamentele Analyse

Voordat u gaat beleggen kunt u kansen ontdekken door gebruik te maken van de fundamentele analyse. Bij de fundamentele analyse kunt u gebruik maken van alledaags nieuws om te bepalen of u verwacht of de koers omhoog gaat of omlaag. Zo slaat u bijvoorbeeld in de ochtend de krant open en leest u nieuws over bepaalde bedrijven of sectoren. Daarbij kan allerlei verschillende informatie gebruikt worden. Komt het bedrijf met nieuwe producten? Zijn de jaarcijfers positief? Op basis van deze informatie kunt u een verwachting maken. Zo is het vaak zo dat bij positief nieuws de koers omhoog gaat en bij negatief nieuws de koers omlaag zal gaan. Zoals u ziet is deze strategie niet heel technisch en kan het toegepast worden op een vrij eenvoudige wijze. Houd daarbij natuurlijk ook wel de risico’s in de gaten, niemand kan in een glazen bol kijken.

Kortom, om de juiste keuzes te maken tijdens het beleggen is het handig om een inschatting te hebben van het koersverloop van de komende periode. Door de koers te voorspellen kunt u precies beleggen in de effecten die u winst op leveren. De meest voor de hand liggende manier is het zoeken naar de laatste nieuwsberichten en beursontwikkelingen van beursgenoteerde bedrijven. Diverse beursontwikkelingen zijn te volgen via internet, radio en tv.

Nieuwsberichten zeggen vaak iets over de situatie van een bedrijf of de markt waarin zij zich begeven. Aan de hand van de laatste ontwikkelingen kan een belegger redelijk inschatten hoe de koers zal verlopen. De volgende richtlijnen kunnen hiervoor gebruikt worden.

  • Een positief bericht kan ervoor zorgen dat de koers gaat stijgen;
  • Een negatief bericht kan ervoor zorgen dat de koers gaat dalen.

Als een belegger een positief bericht vindt, is de voorspelling vaak een koersstijging. Op het moment dat hij of zij op een negatief nieuwsbericht stuit, wordt er vaak een koersdaling voorspeld.

Wanneer u volgens deze manier belegt en uw voorspelling uitkomt, kunt u de positie sluiten en uw winst binnenhalen. Na het sluiten van uw belegging kunt u altijd een overzicht zien van de behaalde winst.

3.1.2 De Technische Analyse

De technische analyse is iets meer analytisch ingesteld. Hierbij kijkt u niet naar nieuwsberichten maar meer naar echte bedrijfsresultaten en trends in de koersen op basis van het verleden met verschillende methodes. Dit hoeft u natuurlijk niet zelf uit te rekenen. Een broker zal u de mogelijkheid geven om zogenaamde  ‘indicatoren’ te gebruiken op het platform. Op die manier zal in de koersgrafiek aan worden gegeven waar bijvoorbeeld wordt verwacht dat er iets gaat gebeuren of dat er een trendbreuk zal zijn. Op die manier kunt u met behulp van de gratis indicatore inschatten wat de kansen zijn en uw keuze daarop baseren.

3.2 Waar liggen de kansen?

Welke strategie je ook gebruikt, er zijn een aantal momenten waarop je extra alert moet zijn. Bijvoorbeeld bij de presentatie van kwartaalcijfers. Afhankelijk van de prestaties, zal de koers op dat moment veranderen. De beursgang van een nieuw bedrijf is vaak een goed koop-moment. Dit heeft u misschien wel kunnen zien toen Facebook en Snapchat de beurs op gingen. Vaak ontstaat er een run op aandelen van deze bedrijven. Dat geldt ook voor overnames: aandelen van een bedrijf dat wordt overgenomen, worden doorgaans meer gekocht.