Risicobeheersing en tips beleggen

Welkom bij hoofdstuk 4 van de cursus online beleggen. In het vorige hoofdstuk heeft u geleerd hoe CFD belegen in de praktijk werkt. In dit hoofdstuk kunt u leren hoe u de risico’s kunt verminderen tijdens het online beleggen en krijgt u tips voor beleggen.

4.1   Beginners maken fouten

Er zijn meerdere manieren om risico’s te beperken tijdens het beleggen. Hierbij kunt u denken aan het voorkomen van grote verliezen, maar ook aan het beschermen van winsten.

Eén van de grote valkuilen is dat mensen zich laten leiden door emotie. Dit betekent dat zij geen aanleiding gebruiken om te beleggen, maar gewoon zo maar ergens geld op inleggen. Zoals u heeft geleerd, is het slim om pas te gaan beleggen als u hier een goede aanleiding voor hebt. Vaak leidt het handelen op basis van emotie tot grote verliezen.

De tweede grote valkuil is hoogmoed. Veel mensen denken dat ze alles weten van de markt en zomaar een koers kunnen voorspellen. Deze mensen nemen onnodig te veel risico. Over meerdere beleggingen kan dit ongunstig voor hen uitpakken.

De markt is onvoorspelbaar, maar met een goede strategie kunt u de kans op winst vergroten. Ook hier is het zoeken van een aanleiding zeer belangrijk.

4.2   Gebruik maken van: Stop loss en Profit call

Ook kunt u nog gebruik maken van twee functies om uw winst te beschermen en grote verliezen te voorkomen: De stop loss en de profit call.

De stop loss sluit de positie bij een door u bepaald punt. Wilt u bijvoorbeeld niet meer dan een bepaald percentage van het ingelegde bedrag verliezen bij een foute voorspelling?  Dan kunt u tijdens het openen van uw positie of tijdens uw geopende posities de stop-loss inzetten. Zo voorkomt u dus grote verliezen!

De profit call sluit uw positie bij een bepaalde winst. Als u graag een bepaald percentage winst wilt realiseren, kunt u dit instellen met de profit call. De positie wordt dan automatisch gesloten als de koers het aangegeven rendement bereikt. Zo beschermt u dus de behaalde winst!

Naast het beperken van de risico’s, maken deze functies het ook mogelijk dat u niet de hele tijd de koers hoeft te volgen. Bij het instellen van beide functies bent u niet genoodzaakt om de koers de gehele dag in de gaten te houden.

Het is dus belangrijk dat u niet dezelfde fouten maakt als vele andere beginners. Ook is het gebruik van de twee functies verstandig als u net begint met beleggen.

Tot zover hoofdstuk vier van deze cursus. In het volgende hoofdstuk gaan we bespreken hoe u kunt beginnen met beleggen door te oefenen met een demo account.