Wat is CFD beleggen?

Welkom bij hoofdstuk 2 van de cursus online beleggen. In het vorige hoofdstuk hebben we een aantal basisbegrippen behandeld en in dit hoofdstuk gaan we twee manieren van beleggen met elkaar vergelijken: traditioneel beleggen en CFD beleggen.

2.1   Wat zijn CFD’s ?

CFD staat voor Contract for Difference. CFD beleggen is een populaire manier van beleggen waarbij de belegger kan speculeren op stijgende en dalende koersen. Dit houdt in dat de de belegger een voorspelling kan maken of een bepaalde koers zal stijgen of dalen. Op basis van die voorspelling – wanneer die juist is – kan er winst worden gemaakt.

Wanneer men via deze manier belegt, wordt er gebruik gemaakt van een tussenhandelaar op de beurs. Deze tussenhandelaar wordt een broker genoemd. Belangrijk om te weten is dat de belegger het product bij CFD beleggen niet bezit. Men speculeert alleen op het verschil van de openingswaarde (wanneer men de positie opent) en de sluitingswaarde (wanneer men de positie weer sluit). Hierdoor kan de belegger op het gewenste moment dit contract ook weer sluiten waneer er een bepaalde winst is behaald. Het verschil tussen de openingsprijs en de sluitingsprijs zorgt bij CFD beleggen voor de winst.

CFD beleggen draait om het verhandelen van effecten op korte termijn, waarbij gebruik gemaakt wordt van een tussenhandelaar.

2.1.1   Het Hefboomeffect

Eén van de grootste voordelen van online beleggen met CFD’s, is dat er gebruik gemaakt kan worden van de zogenaamde ‘hefboom’. De hefboom laat de belegger handelen met een relatief lage eigen inleg. De broker zal deze inleg met een bepaalde factor uitvergroten (afhankelijk van welke effecten u handelt). Op deze manier kan de belegger sneller winst maken met weinig geld doordat de totale waarde van  handelspositie groter is dan de oorspronkelijk inleg.  Waarom doet een broker dit? De koersen veranderen vaak niet meer dan enkele procenten (op uitzonderingen na). Om het verhandelen van effecten op korte termijn toch winstgevend genoeg te maken, passen de brokers het hefboomeffect toe.

Een kort voorbeeld ter illustratie

Traditioneel beleggen: bij traditioneel beleggen koopt u bijvoorbeeld aandelen van Facebook. 1 aandeel in facebook is 50 euro waard. U wilt 2 aandelen kopen van Facebook dus dat komt neer op 2×50 euro = 100 euro voor 2 Facebook aandelen. U heeft de aandelen gekocht en moet nu gaan wachten totdat de aandelen in waarde stijgen. Wanneer dit gebeurt kunt u de aandelen weer verkopen en op die manier winst maken. Dit kan echter heel erg lang duren en wordt vooral gezien als een lange termijn investering.

CFD beleggen: bij CFD beleggen komt dus de hefboom erbij kijken. U heeft wederom 100 euro over om aandelen te kopen van Facebook. De broker stelt dat beleggen in Facebook CFD’s een hefboom heeft van 1:20 (1 op 20). Dit betekent dat uw 100 euro wordt vergroot met factor 20 – 100 euro x 20 = 2000 euro -.  Op deze manier kunt u dus nu in plaats van 2 aandelen 20 aandelen kopen van Facebook. Wanneer de prijs van het aandeel stijgt, maakt de belegger dus ook meer winst door de hefboom.

Met dezelfde inleg zou een belegger in dit voorbeeld dus een veel grotere winst hebben gemaakt wanneer hij of zij zou kiezen voor CFD beleggen.

Wel is het belangrijk om te weten dat de hefboom twee kanten op werkt. Het bedrag dat een belegger inlegt wordt vergroot, waardoor u dus ook sneller het ingelegde bedrag kunt verliezen bij een foute voorspelling. Gelukkig zijn er bepaalde functies die dit risico kunnen beperken. Deze functies worden in hoofdstuk 4 besproken.

2.2   Short en long traden

Misschien bent u al bekend met de termen short en long traden. Bij traditioneel beleggen kunt u alleen winst maken als de koers stijgt. Hierbij kunt u denken aan een aandeel dat meer waard wordt. Wanneer het aandeel in waarde daalt doordat de koers omlaag gaat, kan er geen winst meer gemaakt worden op dat moment.

Bij CFD beleggen is het mogelijk om winst te maken met een stijgende (long) EN een dalende (short) koers. Wanneer de belegger verwacht dat de koers gaat stijgen dan zal hij in het programma kiezen voor long gaan. Wanneer de belegger verwacht dat de koers zal gaan dalen zal hij short gaan. In beide gevallen kan dus winst worden gemaakt bij een correcte voorspelling over het verloop van de koers.

2.3   De verschillen tussen traditioneel en CFD beleggen

Hieronder kunt u een opsomming lezen van de verschillen tussen het CFD en traditioneel beleggen.

  • CFD beleggers maken gebruik van een online broker;
  • Bij traditioneel beleggen wordt de belegger wél eigenaar van een effect. Gaat u bijvoorbeeld beleggen in goud Dan moet het goud goed beveiligd worden door het bijvoorbeeld in een kluis op te slaan. Diefstal of verlies is dus een risico;
  • Bij CFD beleggen kunt u geld verdienen met een koersstijging(long), maar ook met een koersdaling(short);
  • De hefboomfactor zorgt ervoor dat u via CFD beleggen een grote positie kunt openen met minder geld

Dit was het tweede hoofdstuk van de cursus beleggen. In het volgende hoofdstuk leert u gebruik te maken van de voordelen van online beleggen.